סגור
מסעדת AI דובאי Woohoo
מסעדת Woohoo בדובאי (צילום: Woohoo)

הכירו את מסעדת ה-AI הראשונה בעולם בניהול השף Aiman

מסעדת Woohoo החדשה בדובאי הוגדרה על ידי הבעלים כ"עתיד של עולם ההסעדה", זאת מכיוון שבראשה עומד שף שהוא למעשה מודל שפה גדול שהוכשר על בסיס אלפי מתכונים ושילובי טעמים. "השף איימן מבין במתכונים, ברכיבים ובטרנדים באוכל יותר ממרבית בני האדם", טוענים במסעדה

השבוע נפתחה רשמית בדובאי המסעדה הראשונה בעולם בהובלת שף AI. המסעדה, ווהוו (Woohoo), הנמצאת בהרצה כבר חודשיים, שוכנת בסמוך לבורג' חליפה ומוגדרת על ידי הבעלים כ"עתיד של עולם ההסעדה". בראשה עומד "שייף איימן" (Chef Aiman), שהוא למעשה מודל שפה גדול שהוכשר בהתבסס על אלפי מתכונים, שילובי טעמים ונתונים על אוכל.
השף הזה נבנה על מודל AI בסיסי בשם UMAI שפיתחה חברת הטכנולוגיה ויויד סטודיוס מאבו דאבי, ויש לו גם אווטאר משל עצמו – גבר לבן עם משקפיים כסופים וניחוחות מדע בדיוני. "זהו לא שף טיפוסי. הוא סוג חדש של מוח בישולי שנבנה באמצעות בינה מלאכותית", מתואר השף באתר המסעדה. "השף איימן מבין במתכונים, ברכיבים ובטרנדים באוכל יותר ממרבית בני האדם. הוא יוצר מתכונים בהתבסס על נתונים, מדע וידע עולמי כדי ליצור כל מנה שתהיה חכמה וטעימה יותר".
עם זאת, יש לציין שהוא לא באמת מבשל, אלא רק אחראי על יצירת המנות; הוא מנתח את הרכיבים, מייצר שילובי טעמים לא שגרתיים וכותב מתכונים מפורטים. הסו שפים האנושיים של המסעדה הם אלה שמכינים את המנות ובודקים אותן. בנוסף, הועסק גם שף ממשי, ריף עותמאן ממסעדת זומה בדובאי, שמפקח על הביצוע של הרעיונות מבוססי ה-AI. "אני רק מלטש מעט את הטעמים", טען.
1 צפייה בגלריה
מסעדת AI בדובאי Woohoo שף Aiman
מסעדת AI בדובאי Woohoo שף Aiman
שף Aiman במסעדת Woohoo
(צילום: Woohoo)
בכל אופן, הוא לא מאמין שאיימן, "או כל שף אנושי אחר", יחליף אותו בזמן הקרוב. לדבריו, מודל השפה הגדול הוא יותר כמו שותף יצירתי שיכול "להנחות את הצוות ולהעניק לו רעיונות מה אפשר לעשות". שף ה-AI אף תוכנת להיות עם מצבי רוח משתנים, בהתאם לשפים אמיתיים, ויש לו כמובן גם חשבון אינסטגרם עם יותר מ-12 אלף עוקבים.
הרעיון לפתוח מסעדה המבוססת על AI שייך למסעדן המקומי אחמט אויטון צ'אקיר. לפני כמה שנים, בעודו מנסה לחשוב על מנות חדשות לתפריטים של המסעדות בבעלותו, הוא עשה מה שכמעט כולם עושים כיום כשהם נתקעים ופנה לעצת ChatGPT. מנת הטלה המתובלת שהצ'אטבוט הציע לו התגלתה "כמדהימה", הוא סיפר לבלומברג, והפכה לאחת המבוקשות בתפריט.
כיום השף איימן מאמין שהוא הולך לחולל מהפכה בעולם המסעדנות. "זו הולכת להיות נקודת מפנה בסצנה הקולינרית, ואני בר מזל לקחת חלק בזה", אמר לכתב של בלומברג שסיקר את ההכנות לפתיחת המסעדה ביולי. באותו הזמן, הבעלים התפארו בכך שיציעו מנות חדשניות כמו שווארמה שמודפסת בתלת ממד ובשר שגדל במעבדה.
אולם חודשיים לאחר הפתיחה, מבט בתפריט מגלה מנות סטנדרטיות למדי. בסביבות 80% מהתפריט בווהוו הוא מנות פופולריות בסגנון אסייתי: סלט ברווז קריספי, שרימפס בטמפורה ומבחר נרחב של סושי. ישנן גם כמה מנות ניסיוניות יותר, ביניהן לה דינוזאור - גרסה מחודשת של טרטר העשוי מפילה בקר אנגוס קצוץ, פוגו יפני ואוטורו, המוגשים כערימה על צלחת גומי שפועמת באיטיות ומחייה את המנה ממש. האפקט דרמטי, אם כי מעט מסוכן. מנות נוספות בסגנון כוללות את מולקולר בוראטה: גבינה קרמית המעוצבת כקן ומעוטרת בכדורים זעירים דמויי קוויאר של יוזו ועגבניות, ומסופוטמיה גיוזה, מחווה לתרבות העיראקית, המציעה טוויסט מודרני על כיסוני טלה עם זיגוג רימונים ומעט פתיתי צ'ילי קוריאני.
התחושה העתידנית מורגשת בעיקר בקינוחים, המוגשים על מבנה שאמור להוות העתק של מערכת השמש, כשכל "כוכב" מציג הפתעה אחרת מהתפריט: מוצ'י חמוץ מתוק, פודינג בננה, מגש פירות בצורת תכשיט וגלידה בקונכיה כתומה.
מלבד האוכל, הבינה המלאכותית אחראית לעיצוב החוויה כולה במסעדה, כולל מחשב ענק המוצב במרכז החלל ומציג בידור בשידור חי. הקירות מכוסים במסכים המקרינים תמונות של דובאי ב-2071. לחוויה הזו מצטרפים מה שמכונה "תקלות טכנולוגיות", שלדבריו של צ'אקיר נועדו לדחוף את הסועדים לעולם מקביל ולשמש כמעין "אזהרות מהעתיד". אם כי צ'אקיר הדגיש כי החוויה הוויזואלית היא משנית בלבד לאוכל.
השאלה העיקרית היא האם הסועדים יסכימו לשלם מחירים גבוהים עבור אוכל שהוכן על ידי קוד? מחיר ארוחה של ארבע מנות בווהוו נע בין 200-130 דולר, לא כולל קוקטיילים.
עבור UMAI, העבודה עם ווהוו היא רק הניסוי הראשון. בחברה הטכנולוגית מתכננים למכור רישיונות לתוכנה למסעדות נוספות ברחבי העולם, וליצור שף AI מותאם ותפריטים עם מנות המתאימות לאזורים שונים. "הכלי הזה יכול לפקח על המלאי, למקסם תפריטים, לנהל את הצוות, להפחית בזבוז ולהגדיל את הרווחים, בכל מסעדה", הסביר מוחמד טארחומאי, מייסד החברה. "ככל שמוזרמים אליו יותר נתונים, כך הוא נהיה חכם יותר".